Jakie obowiązki ma kierownik sali w restauracji?

Samodzielny, ale umiejący współpracować z innymi? A może lider delegujący do zadań? Wybór kierownika sali w restauracji nie jest prostym zadaniem dla restauratorów. Aby móc lepiej zrozumieć, kogo tak naprawdę potrzebujemy i jaka osoba pomoże nam doprowadzić lokal do sukcesu, trzeba wiedzieć, jakie obowiązki ma kierownik sali. I to właśnie tym zagadnieniem zajmiemy się w dzisiejszym artykule.

Obowiązki kierownika sali

Kierownik sali to niezwykle odpowiedzialne stanowisko – z jednej strony współpracuje z obsługą kelnerską, z drugiej z szefem kuchni, a w niektórych sytuacjach zajmuje się kontaktem z klientami. W niektórych przypadkach jest też łącznikiem między właścicielem firmy a personelem.

Najważniejsze obowiązki kierownika sali:

  • Zarządzanie pracą personelu – w tym ustalanie grafików, wyznaczanie oraz rozliczanie zadań, motywowanie zespołu oraz rekrutacja nowych pracowników i ich szkolenie.
  • Kontrolowanie stanu magazynu.
  • Dbanie o to, by lokal spełniał przepisy BHP czy sanepidu.
  • Opracowywanie strategii – w tym nadzór nad działaniami marketingowymi, które poprawiają wizerunek lokalu.
  • Dbanie o atmosferę restauracji i jej wystrój.
  • Kontakt z dostawcami i podwykonawcami.
  • Kontrola jakości wykonywanych potraw – ważna jest tu współpraca z szefem kuchni.

Kandydat doskonały – czy taki istnieje?

Kierownik sali ze względu na swoje obowiązki musi dysponować wieloma umiejętnościami. Z jednej strony musi wykazać się kompetencjami menadżerskimi – do jego zadań należy motywowanie pracowników lub przeprowadzanie z nimi rozmów, w których informuje ich o popełnianych błędach, a nawet daje reprymendę. Oprócz tego musi wiedzieć, jak uspokoić pracowników, np. gdy klient powie im coś niemiłego. Dlatego też kierownik sali musi umieć trzymać nerwy na wodzy i działać pod presją. Tylko w ten sposób może zadbać o to, by obsługa w restauracji była na wysokim poziomie.

Wyżej wymienione umiejętności są związane z kompetencjami personalnymi. Jednak kierownik sali jest też odpowiedzialny za organizacyjną stronę, musi m.in. kontrolować stan magazynu, zamawiać produkty czy układać grafiki. Te obowiązki wymagają od niego samodzielności, dobrej organizacji pracy oraz umiejętności analizowania.

Twój personel, Twój sukces

Pamiętaj o tym, by starannie wybierać personel. Dobry, zgrany zespół z kierownikiem sali na czele to klucz do sukcesu. Oczywiście, jedzenie, wystrój czy atmosfera mają ogromne znaczenie, jednak bez odpowiednich ludzi, którzy za tym stoją, nie jest możliwe stworzenie dań, czy klimatu, który będzie przyciągał gości i zachęcał ich do powrotu. Miej to na uwadze, gdy będziesz przeprowadzać rekrutację na miejsce kierownika sali, czy  obsługę kelnerską, o której pisaliśmy już w poprzednim artykule.