Strona używa ciasteczek
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x

Klienci nie lubią czekać, czy to w kolejce, czy na jedzenie. Szybkość obsługi jest więc sporym atutem dla gościa, czasami nawet większym niż jakość obsługi klienta. Czy to oznacza, że fast food jest najlepszym pomysłem na biznes? Niezupełnie, smaczne, domowe i przede wszystkim szybko podane jedzenie można również oferować w restauracji samoobsługowej.

Czy lokale samoobsługowe to biznes z potencjałem? Przeczytaj nasz tekst i poznaj odpowiedź na to pytanie.

 

Czy to biznes, który opłaca się otworzyć?

Lokale samoobsługowe w Polsce, choć nie są tak popularne, jak w innych krajach europejskich, z roku na rok są coraz częściej wybierane przez naszych rodaków. Zaletą tych restauracji jest dobra jakość jedzenia, niska cena i szybka obsługa.

To doskonała alternatywa dla typu fast food, takich jak McDonald’s czy KFC. W przeciwieństwie do wyżej wymienionych lokali klient barów samoobsługowych nie znajdzie specjałów amerykańskiej kuchni. Wręcz przeciwnie, w lokalach samoobsługowych podawane jest zazwyczaj tradycyjne jedzenie z danego kraju. Biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej Polaków dba o formę i stara się odżywiać zdrowo, lepszym rozwiązaniem dla nich będzie filet z kurczaka z warzywami niż cheeseburger z frytkami. Także miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni będą ukontentowani. W menu bardzo często można znaleźć pierogi, czy schabowego z ziemniakami. Dodatkowo w ofercie lokali samoobsługowych często są dania regionalne, przykładowo Ślązacy będą mogli wybrać kluski śląskie z roladą i modrą kapustą, a na Podhalu będzie można spróbować kwaśnicy czy moskoli.

Łącząc domowe jedzenie, niską cenę oraz szybkość podania posiłku, lokale samoobsługowe są biznesem, na który warto postawić. Biznes ma duży potencjał i może z powodzeniem konkurować z restauracjami, które oferują przysmaki z europejskich kuchni. Lokale samoobsługowe są chętnie wybierane przez Polaków, którzy po ciężkim dniu pracy, szukają miejsca z dobrym, swoiskim jedzeniem i przystępną ceną.

Lokal samoobsługowy w 2 odsłonach

Jeśli zdecydujesz się na otworzenie baru samoobsługowego, możesz wybrać 2 typy lokalu. Pierwszy pomysł to tradycyjna restauracja samoobsługowa. Klient przychodzi, podchodzi do kasy, zamawia jedzenie, a następnie siada przy stoliku i czeka na swoje zamówienie. Gdy jest gotowe, dostaje informacje od obsługi, by odebrać jedzenie. Dawniej minusem tej opcji była trudność dosłyszenia swojego zamówienia wśród harmidru, jaki panował w lokalu. Rozmowy gości lub pracowników czy hałas z ulicy przeszkadzały w usłyszeniu, czy można odebrać swój posiłek. Taka sytuacja budziła dyskomfort u klienta, a spożywanie obiadu przy akompaniamencie krzyków oznajmiających gotowe zamówienie nie było niczym miłym. Na szczęście, system przywoławczy eliminuje te wady. Z jego pomocą możesz nie tylko zbudować przyjemną atmosferę w lokalu, ale też ograniczasz pomyłki przy wydawaniu zamówienia, czy brak kolejek przy kasie. Ponadto system przywoławczy znacząco ułatwiasz pracę personelu.

Drugim typem baru samoobsługowego jest lokal oparty na zasadzie jedzenie na wagę. Zasada korzystania z takiej restauracji jest niezwykle prosta. Po wejściu do lokalu klient bierze tackę wraz z talerzem i nakłada wybrane przez siebie składniki. W ten sposób komponuje obiad składający się z mięsa (lub zamiennika dla wegetarianów), surówki oraz dodatku typu ziemniaki, kluski czy ryżu. Następnie jedzenie zostaje ważone przez pracownika, który od razu odbiera należną sumę za posiłek. Na sam koniec klient bierze potrzebne mu sztućce i siada przy stoliku. Podobnie jak w pierwszym typie baru samoobsługowe, po zjedzeniu klient zostawia brudne naczynia do mycia w wyznaczonym miejscu.

Jedzenie na wagę czy tradycyjny bar samoobsługowy?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, każdy typ lokalu samoobsługowego ma swoje zalety i wady. To od Ciebie zależy, który typ wybierzesz. Jedno jest pewne, oba typy lokalu są coraz chętniej odwiedzane przez Polaków, a dzięki takim rozwiązaniom, jak system przywoławczy jedzenie w tych miejscach upływa w miłej i spokojnej atmosferze.