Strona używa ciasteczek
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x

Korzystając z usług gastronomicznych, chcemy spędzić miło czas oraz zjeść smaczny posiłek. Za przyjemną atmosferę w restauracji często odpowiedzialna jest obsługa kelnerska. Niektórzy klienci chcą docenić pracę kelnerów i wręczyć im dodatkowe wynagrodzenie, jakim jest napiwek. Z kolei inni uważają, że wypłata jest wystarczającym wynagrodzeniem na pracę.

Czy napiwek powinno się zostawiać obsłudze kelnerskiej? W jakiej wysokości zostawić napiwek?

Dawać czy nie dawać?

Kwestia wręczenia napiwków jest tematem spornym. Jedni sądzą, że obsługa kelnerska dostaje swoją pensję, więc nie widzą potrzeby wręczania dodatkowego wynagrodzenia. Z kolei reszta uważa, że jeśli obsługa kelnerska spełni oczekiwania klienta, to należy wręczyć napiwek.

Podarowanie kelnerowi napiwku zależy najczęściej od dobrej woli klienta. W sytuacji, kiedy napiwek jest z góry doliczany do rachunku, klient nie ma wyjścia i jest zmuszony do zapłaty nie tylko za jedzenie, ale również za obsługę kelnerską (tzw. coperto), niezależnie od tego, jaki był jej poziom.

Jaka kwota?

Wysokość napiwku najczęściej zależy od klienta, jednak w Polsce przyjęło się, że jego wielkość powinna wynosić nie mniej niż 10 proc. kwoty, jaką klient płaci za wykonaną usługę. Wręczając napiwek obsłudze kelnerskiej, należy pamiętać, aby nie był on za niski, ponieważ może to zostać źle odczytane przez kelnera/kelnerkę. W sytuacji, kiedy w Twoim portfelu znajdują się tylko drobniaki, warto wtedy odpuścić sobie wręczenie dodatkowego wynagrodzenia.

Jak wygląda wręczanie napiwków w innych państwach? We Włoszech powszechnie zaokrągla się do pełnej kwoty lub zostawia się 10 proc. napiwku od wartości zamówienia. Standardem w Stanach Zjednoczonych są napiwki w wysokości 15-20 proc. Za to we Francji, podobnie jak we Włoszech, zaokrągla się do pełnej kwoty za wykonaną usługę lub napiwek jest doliczany do rachunku w wysokości 10-15 proc.

Jak wręczyć napiwek?

Dla wielu osób wręczenie napiwku kelnerowi jest krępujące, często klienci nie mają pojęcia jak to poprawnie zrobić. W restauracjach najlepiej położyć napiwek na stół lub płacąc za usługę powiedzieć kelnerowi, do jakiej kwoty ma wydać. Wręczanie napiwku obsłudze kelnerskiej powinno być dyskretne, pieniądze nie powinny być na widoku.

Gdzie trafiają napiwki?

Należy pamiętać o tym, że płacąc kartą, jest możliwość doliczenia do rachunku dodatkowego wynagrodzenia, jakim jest napiwek. Niestety, obsługa kelnerska może nie otrzymać tego wynagrodzenia, ponieważ istnieje możliwość, że weźmie ją właściciel restauracji, bądź zostanie podzielony na całą załogę pracującą w lokalu. Zależy to do zasad panujących w danym lokalu. Idąc do restauracji, warto wziąć z sobą mimo wszystko drobną gotówkę. Niektórzy właściciele restauracji uważają, że branie napiwków od klientów budzi niezdrową rywalizację między pracownikami, dlatego właściciele decydują się na ich rejestrowanie w systemie gastronomicznym.

Kiedy wręczyć?

Profesjonalna obsługa kelnerska nie tylko powinna wykonywać swoje obowiązki, ale również tworzyć więź z klientem, dzięki której klient nie tylko wyjdzie z restauracji zadowolony, lecz w przyszłości będzie chciał do niej wrócić.

Jeśli kelner chce zwiększyć swoje szanse na napiwek, powinien:

  • przywitać gościa oraz wskazać mu stolik,
  • przedstawić się klientowi,
  • nie zapominać o uśmiechu,
  • schludnie się prezentować,
  • znać menu,
  • pożegnać gościa przy wyjściu.