Strona używa ciasteczek
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x

W dzisiejszych czasach mamy do czynienia z ogromną różnorodnością na rynku lokali gastronomicznych. Jeszcze kilkanaście lat temu większość restauracji i innych punktów serwujących potrawy serwowała dania podobne do siebie, o zbliżonych walorach smakowych i w podobnej cenie. Obecnie sytuacja ma się zdecydowanie inaczej. Na rynku funkcjonuje wiele lokali serwujących dania kuchni z różnych zakątków świata. Dodatkowe różnice może stanowić także ukierunkowanie na daną grupę klientów. Nie każdy lokal jest bowiem odpowiedni cenowo i nie celuje w tą samą grupę społeczną. Kolejną różnicę może stanowić także sam sposób obsługi.

 

Formy składania zamówień


Zbieranie zamówień od klientów może odbywać się w przeróżny sposób. Część lokali gastronomicznych w dalszym ciągu opowiada się za tradycyjną formą składania zamówienia, czyli po prostu przez kelnera. Jest to można powiedzieć chyba najbardziej rozpowszechniony sposób obsługi i składania zamówień. Nie pozostaje jednak tajemnicą, że ze strony restauracji nie jest to wcale najtańszy sposób obsługi klienta. Zatrudnienie kelnerów wiąże się z ogromnymi wydatkami. Bardzo trudno ustalić jest także ilość osób, która powinna pracować przy obsłudze na danej zmianie. Czasami okazuje się bowiem, że osób do pracy jest za mało. Innym z kolei razem może okazać się, że obsługa po prostu nie nadąża z obsługą klientów. Drugi scenariusz jest oczywiście bardziej opłakany w skutkach. Wydłuża się bowiem czas oczekiwania na zamówione dania, a klienci są po prostu niezadowoleni i nie polecą danej restauracji wśród swoich znajomych lub członków rodziny.

Istnieje jednak alternatywna forma składania zamówień. Częstym zwyczajem jest to, że często w tańszych restauracjach lub barach obsługi zamówienia składa się przy ladzie. Tam także odbiera się także zamówioną potrawę. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe staje się ograniczenia zatrudnionego personelu do minimum oraz właściciel może dokonać redukcji wydatków także do niezbędnego minimum. Takie zmniejszenie kosztów może pozwolić na zmniejszenie cen i tym samym na zachętę klientów do odwiedzenia lokalu. System składania zamówień przy ladzie najczęściej opiera się na tradycyjnej formie, czyli na wydawaniu numerków. Wiele właścicieli lokali gastronomicznych narzeka na taki sposób obsługi klienta. Sprawa ma się także podobnie jeżeli chodzi o personel. Okazuje się bowiem, że klienci zajęci rozmową bardzo często nie słyszą, kiedy muszą zgłosić się po odbiór zamówienia. Często sytuacją jest także to, gdy goście zapominają numerków lub po prostu je gubią. Rozwój techniki umożliwił zastosowanie jednak innej techniki obsługi...

Wygodne rozwiązanie dla lokalu i Twoich klientów


Jest to mianowicie system powiadamiania klientów o gotowości zamówienia do odbioru. Polega on na tym, że klient po obsłużeniu dostaje urządzenie, które poinformuje go o tym, że powinien zgłosić się do lady. Wyżej opisane przemyślenia dotyczą w dużej mierze lokali gastronomicznych. Okazuje się jednak, że rozwiązanie bazujące na systemie powiadamiania dobrze sprawdza się także w innych punktach obsługi, gdzie klient musi oczekiwać na przykład na odbiór towaru.

Do głównych korzyści takiego systemu zalicza się między innymi to, że system pozwala obsłużyć większą liczbę gości w porównaniu z tradycyjnymi formami obsługi. Możliwa staje się bowiem szybsza i bardziej płynna rotacja stolików i tym samym przybyłych klientów. Co więcej, obsługa w sprawny sposób może wydawać złożone zamówienia bez możliwości jakiejkolwiek pomyłki. Dlatego właśnie zadowolenie wśród klientów wzrasta momentalnie. Warto wspomnieć także o tym, że wspomniany system powiadamiania pomaga w budowaniu miłej atmosfery w lokalu. Obsługa nie musi bowiem krzyczeć i usilnie nawoływać do odebrania zamówienia przy ladzie.

Właściciele restauracji, którzy chcą zainwestować w system powiadamiania z całą pewnością docenią również fakt, że możliwe staje się zastosowanie w urządzeniach reklamy. Na podkładce, czyli na przywoływaczu możliwe jest bowiem inteligentne umieszczenie oferty reklamowej. Taki sposób marketingu nie jest nachalny i dlatego przybyli klienci zwrócą na niego uwagę podczas oczekiwania na zamówienie.

Warto wspomnieć także o tym, że cały system działa w sposób automatyczny. Urządzenia są tak dostosowane, by w jak największym stopniu ograniczyć działania ze strony obsługi. Sygnał, który dostaje klient jest bowiem w sposób automatyczny ponawiany. Wezwanie jest co więcej przekazywane przy pomocy wibracji, dźwięku oraz sygnały świetlnego. Tak więc, praktycznie niemożliwe staje się przeoczenie gotowości zamówienia do odbioru.